T_Domagalski |
Moderator |
|
|
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
|
|
|
ArturSwider napisał: | Witam Cię Tadziu na naszym Forum TT! |
Witam również i obiecuję, że nie jest to moja ostatnia wizyta tutaj.
ArturSwider napisał: | Przyznaję się bez bicia, że ja też stosuję taką zasadę Powiem Wam, że naprawdę jeśli się dobrze przyłożyć do roboty to efekty są naprawdę super. |
Akurat mój przypadek był dziełem błędu. I to, jak czytam i oglądam, błędu dość klasycznego we wczesnym etapie nauki budowy makiet.
Błąd ten polega na tym, że modelarz zakłada, że najpierw wszystko zazieleni trawą, a dopiero potem zobaczy, gdzie mu będą pasowały drzewa. Tymczasem nie tędy droga, ponieważ w rzeczywistości zupełnie inna trawa rosnie na odkrytej przestrzeni, zupełnie inna w cieniu drzew, a w wielu miejscach, np. tam gdzie liście zalegają grubą ściółką cały rok - nie rośnie wcale.
Zieleń na makiecie prawidłowo powinno projektować się w kolejności "z góry do dołu" - najpierw rozplanowujemy duże drzewa, potem uzupełniamy je krzewami, a na końcu - kępami większych chwastów. Rozmieszczenie i zagęszczenie drzew jasno określa wtedy, gdzie powinna znaleźć się sucha trawa lub piach, gdzie wilgotne zarośla a gdzie tylko ściółka leśna, z rzadka przetykana paprociami lub pokrzywami.
Tak zaprojektowaną zieleń należy budować oczywiście w kolejności "od dołu do góry", czyli najpierw trawa, chwasty, a dopiero potem krzewy i drzewa. |
|